köpek eğitimi

Köpek İleri İtaat Eğitimi

Paylaş
 

Köpek İleri İtaat Eğitimi

İngilizce adıyla ‘’ off leash obedience ‘’ olan köpek ileri itaat eğitimi genellikle kişiler arasıda yanlış bilgilendirilme yapılan bir tür eğitimdir. İleri itaat eğitimi alan köpekler sevk kayışına bağlı tutulmaksızın temel itaat eğitiminde öğrenmiş olduğu komutların üzerine bu eğitim aşamasında ek yapılmaktadır. Temel itaat eğitiminde köpekler komutları yalnız sahiplerinin yanında tasmaları takılı iken almaları gibi bir kapasiteye sahiptir. Çünkü temel itaat eğitiminin içeriği böyle şekillenmektedir. İleri itaat eğitiminin kapsamı ise köpekler sahipleri yanında yokken de köpeklerin tasmaları çıkarıldığı ve köpek sahibinden uzak bir yerde konumlandığı halde bile köpekler sahiplerinin komutlarının alma eğiliminde bulunabilmektedirler.

Yukarıda bahsedilen ‘’ sevk kayışına bağlı tutulmaksızın ‘’ cümlesiyle ifade edilmek istenen de budur. Köpeğin bu aşama da herhangi bir nesneyle meşgul olup olmaması önemli değildir. Köpeğin o an ki işi ne olursa olsun köpek sahibinin komutunu alır ve uygulamaya geçer. İleri itaat eğitimine köpeklerin sahiplerini tam anlamıyla ‘’ lider ‘’ olarak algıladıklarının tanımıdır da denilebilmektedir. Köpeklerin bilmeleri has olan en önemli komutlardan ‘’ gel ’’ komutu ilk öğretilen komuttur. Tabi köpek tasması ile bu komutu alıp tasması çıkarıldığı an da komutu almayan köpeğin ileri itaat eğitimine ihtiyacı var demektir. Köpek sahipleri genel olarak köpeklerini gezdirdikleri esna da köpeklerinin tasmalarının kayışlarını tutarak gezdirmenin bir hayli zorluk çıkardığından yakınmaktadırlar.

Çünkü eğitimden mahrum olan köpekler tasmaları bağlıyken dahi nasıl yürüyeceklerini bilmemektedirler. Dolayısıyla da sahiplerini peşlerinden sürüklemekte ve köpek ve sahibi arasında çekiştirme yaşanması kaçınılmaz olmaktadır. Bundan ötürüdür ki kişilerin bahsi geçen konuya ilişkin rahat bir nefes almaları adına köpekler itaat eğitimlerine bağlı tutulmalıdırlar. Ancak ileri itaat eğitimiyle ‘’ rahat nefes alma ‘’ adına söylenmiş olan söz köpeklerin toplumda tasmasız gezdirilmeleri anlamına gelmemektedir. Peki neden köpekler ileri itaat eğitimi almaları konusunda duruma ilişkin bir soru yöneltilebilir. İleri itaat eğitiminin nedenleri şöyle sıralanabilmektedir:

1) Herhangi bir sebeple kayışının serbest bırakıldığı köpeklerin sahiplerinin kontrolleri dışında bir hareket sergilemesini önlemek için,

2) Köpeklerin uzak mesafeden de komutlara cevap verebilmesi için olmak üzere temel oluşturan bu iki sebep köpeklerin ileri itaat eğitimlerinin gerekli kılmaktadır.

Böylece toplum arasında yer alan ileri itaat eğitimini almış köpekler toplumda ki serbestliğiyle hiçbir kişiyi rahatsız etmeksizin varlığını sürdürebilmektedir. Bilhassa köpeklerden ciddi anlamda korkanlar için de tehlike arz edebilecek durumların bu sayede önlenmesi de sağlanmış olmaktadır. Toplu sosyal alanlara ( park vb.) yani insanların bir nevi buluşma noktası olan açık hava alanlarına gezdirilmek üzere götürülmüş köpekler kayışlarından kurtuldukları an kontrolü elden kaçırıp istenilmeyen davranışları sergileyebilmektedirler. Elbette unutulmamalıdır ki birçok gelişmiş ülkeler de ve ülkemizde de köpekler tasmasız dolaştırılamaz hükmüne kanun yoluyla karar getirilmiştir. İleri itaat eğitimi de köpeklerin tasmasız dolaştırılmasını amaç edinmemiştir.

İleri itaat eğitiminin amacı olası durumlarda köpeklerin tasmalarından kurtulmaları halinde kontrolün hala devam edebilmesi amacıyla bu eğitime yer verilmektedir. Köpekler ne kadar uysal gözükse de itaat eğitimlerini tam anlamıyla yerine getirmiş gibi gözükseler de hemen hemen köpeklerin hepsi itaat eğitimlerini yüzdelik dilimle örneklendirmek gerekirse % 100’lük bir kısımda tamamlayamamaktadırlar.

Her daim köpek sahipleri gözünü açık tutmalı köpeklerinin itaat eğitimlerini almış olmalarına tam anlamıyla güvenmeyerek köpeklerini tasmalarından özellikle toplum arasında serbest bırakmamalıdırlar. İleri itaat eğitimi sadece köpeklerin toplum arasında kontrol altında tutulması demek değildir. Diğer özelliği ise arama-kurtarma, koruma, narkotik ve patlayıcı bulma gibi eğitimlerini alacak olan köpeklerin de ileri itaat eğitimi almaları sağlanarak bu eğitimle bir temel oluşturup üst düzey eğitimleri geçilmesini kolaylaştıran bir basamak olmasıdır. İleri itaat eğitimleri ile köpekler sahiplerine temel itaat eğitimlerine oranla sahiplerine daha da bağlı kalmaktadırlar.

Bu yazı 519 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

REKLAM
https://www.petyavru.com

Köpek Eğitimi

köpek eğitimi köpek pansiyonu