Paylaş |
|
Tweet |
Pug cinsi köpekler, Çin Halk Cumhuriyeti kökenli olup, Mops adı ile de anılır. Pug cinsindeki köpekler, başlarda 18. yüzyılda görülen bir cinstir ve de ince ve uzun bir vücut yapısı ile dikkat çekerler. Şu an vücut biçimleri daha kısa şekildedir. Bir süs köpeği cinsi olan puglar, boyut olarak oldukça küçüktür. Yüz şekillerinin çok fazla kırışık olması sebebi ile, üzgün bir ifadeye sahiptirler. Burunlarının yapıları basık olup, yüzleri de düz şekildedir.
Renkleri çok farklı olması ile beraber, genellikle krem renklidirler. Tüyleri kısadır, kürkleri de parlak görünümdedir. Pug cinsi köpeklerin içinde, siyah olanlar çok fazla değildir. Ortalama 12-15 yıl arasında değişen ömürleri bulunur. Bu ırktaki köpekler, ufak olduklarından dolayı çok popüler bir cinstir. Küçük olmalarından kaynaklı, apartmanlarda kolay yetiştirilebilirler. Evde yetiştirilmek için uygun olan puglar, çok fazla hareketli yapıda değillerdir. Hemen hemen hiç havlamazlar ve kuyrukları sarmal bir yapıya sahiptir. Oyun oynamayı çok severler ve yabancılara karşı da uysal davranırlar.
Pug Köpeklerin Hastalık Sorunları
Başka evcil hayvanlarla da iyi anlaşan puglar, Hollanda ve İngiltere’de daha çok beslenir. Pug köpek eğitimi, oldukça yorucu bir iştir. Dost canlısı olan bu köpekler, çoğunlukla tembeldirler. Eğitimleri esnasında, son derece sabırlı bir yaklaşımla yanaşmak gerekir. Yüzünde ve vücudunda olan kırışıklıkların arasının, sık sık temizlenmesi gerekir. Temizlenmediği zaman, çok rahatsız olur. Ayda 1-2 defa yıkanması; sağlık sorunları için önemli olsa da, bu köpekler suyu sevmezler. Bu cinsin en büyük sorunu, beyin zarında oluşan zedelenmelerden kaynaklanır. Bu durumun önüne geçmek adına, düzenli olarak veteriner kontrolüne gitmesi şarttır. Aşılarının da düzenli şekilde yapılması, yaşama şansını arttıran yönde bir uygulamadır. Pugların gözleri ile de alakalı, bazı problemler yaşanabilir. Göz kapakları içine doğru kıvrılan bir yapı içerisindedir. Kornea hastalıkları konusunda, dikkat edilmesi gerekir. Sağlık konusunda yapılması gerekenlere dikkat edildiği takdirde, gayet sağlıklı bir şekilde yaşam sürerler.
Pug Köpeklerde Üreme
Pug köpeklerin ilk zamanlarında; kucak köpeği olarak adlandırılmalarının sebebi, Çinli Hükümdarların yanından ayrılmamaları olarak söylenir. Boyutları oldukça ufak olan puglar, bir anda 3-4 tane yavru doğurma özelliklerine sahiptirler. Yavrularını tek başına doğurmak da çok zorlanırlar. Bu konuda, mutlaka bir veteriner hekime danışılması ve hatta destek alınması gerekir. Sezaryen kontrolü ile alınması gereken yavrularının, arada sırada ölü olarak doğduğu gözlemlenir. Puglar vücut ısılarını çok iyi ayarlayamazlar. İdeal sıcaklığın, 25-26 derece olması yeterlidir.
Pug Köpeklerin Eğitimine Etki Eden Faktörler
Pug köpek eğitimi veren eğitmenlerin çoğu, sabırlı bir yaklaşım sergilemek zorundadırlar. Çünkü; bu köpekleri yetiştirmek, sanıldığının aksine oldukça zaman alır. Pug cinsi köpeklerdeki eğitim, çok ufak yaşlarda başlanması gerekir. Eğitim fiyatları da, oldukça pahalıdır. Pug köpek eğitiminin amacı, itaat edilmesi gereken emirleri anlamasıdır. Tuvalet eğitimini tamamladıktan sonra da, ev içinde yaşanacak bir sorun kalmaz. Sadece mevsim değişimlerinde, çok az tüy döktüğü görülür. Boyut olarak çok farklılık göstermez. Yetişkin bir erkek pug, 30 ile 36 santimetre arasında bir uzunluğa sahiptir.
Yetişkin bir dişide ise bu uzunluk, 25 ile 30 santimetre arasında değişir. Ağırlık olarak; yetişkin erkek ve dişilerde, pek farklılık yoktur. Erkek olanlar 6 ile 9 kilo arasındadırlar. Dişilerdeyse bu ağırlık, 6 ile 8 kilo arasında seyreder. Bahsedilen kilolardan fazla ağırlığı olan puglar, vücutlarında yağlanma sorunu yaşarlar. Böyle bir durumda, derhal veterinere gidilmelidir. Ayrıca; gün içerisinde yapılması gereken sporsal aktivitelerin süresi biraz daha attırıldığında, kilo ile ilgili problemler ortadan kalkar.