köpek eğitimi

Narkotik Köpek Eğitimi

Paylaş
 

Narkotik Köpek Eğitimi

Günümüzde insanların can dostu olan köpeklerin pek çok yararı ve yaşamımıza katkısı olurken bunlardan en önemlilerinden köpek eğitimi olan narkotik köpekleri, uyuşturucu maddeler ile mücadele içindedir. Özel olarak bu iş için eğitilen köpekler, tonlarca narkotik maddeleri bulmaktadırlar ve bu şekilde pek çok kişinin hayatını kurtardıkları da yadsınamaz bir gerçektir.

Narkotik Köpek Eğitimi Nasıl Yapılır?

  Narkotik köpek eğitimi çok özel koşullarda yapılan üst düzey bir eğitimdir. Ancak bu konuda bazı yanlış inanışlar bulunmaktadır. Örneğin; Pek çok insan narkotik eğitimli köpeklere uyuşturucu maddeler verildiğini ve köpeğin bir uyuşturucu bağımlısı olarak, köpeğin uyuşturucu aradığı durumda bu maddeye ulaşarak onu yemeye çalıştığını düşünmektedir. Bu düşünceler kesinlikle yanlış ve eksik bilgilerden oluşmaktadır. Narkotik köpekleri, eğitim sürecinde ve görev yaptığı süre boyunca narkotik maddelerin kokusu ile devamlı iç içe olmaktadır. Ancak direkt temas etmeleri kesinlikle engellenmektedir. Örneğin; esrar gibi uyuşturucu maddeler içilen yerde bulunan diğer kişiler bu ortamdan ve maddeden etkilendikleri gibi köpekler de bu maddelerin kokusundan nispeten etkilenmektedirler. Çünkü, köpeklerin koku alma duyusu bizden kat ve kat daha yüksek seviyededir.

Narkotik köpek eğitimi, eğlenceli ve önemli bir eğitim süreci içermektedir. Çünkü bu eğitimde ve daha sonrasında narkotik köpekler konsantrasyonu yüksek ve dikkatli olmak zorundadırlar. Bu eğitim sürecinde köpekler sürekli bir oyun programında olurlar ve minimum düzeltmelere tabi tutulurlar. Eğitimdeki her detay köpeklerin içgüdülerine ve oyununa bırakılmaktadır. Aslında köpekler bu programda bir eğitim aldığının farkında dahi olmaz ve çok neşeli, hareketli ve yaramaz bir çocuk gibi sürekli oyun ve hareket isteği içerisinde olmaktadırlar.

Narkotik eğitimine alınacak köpekler için bazı testler uygulanmaktadır ve bebeklik döneminden itibaren köpekler izlenmektedir. Köpeklere uygulanan testler ise başlıca şunlardır;

Oyun Oynama İsteği: Oyun oynama isteği çok yüksek seviyede olan köpekler narkotik eğitimde başarılı olurlar ve görevini daha iyi bir şekilde yerine getirirler

Dengeli Huy Testi: Köpeklerin değişik durumlara verdiği tepkiler ölçülmektedir. Örneğin; insanlardan gelebilecek yüksek ses ve ani hareketlerden köpeklerin korkmaması gibi.

Retrieve Testi: Bu testte atılan bir nesneyi geri getirmek köpeklerden beklenen en önemli detaydır.

Yiyecek Testi: Oyuncak veya yiyecekler bir arada yan yana atılır ve köpeklerin tepkisi ölçülür.

  Bu testlerden başarılıyla geçen köpekler ki genellikle Golden Retriever, Labrador, Alman Çoban Köpeği ve Cocker gibi köpek cinsleri bu eğitime yatkın olmaktadırlar. Eğitim sürecinde narkotik maddeler özel olarak gizlenerek çeşitli madde ve değişik şekillerdeki oyuncaklar içerisine saklanır ve bu oyuncaklar ile köpekler oynatılarak köpeklere narkotik maddenin kokusunun aslında oyuncağın kokusu olduğu kodlanmaya çalışılır. Yani, köpek narkotik maddenin kokusunu arar ama düşüncesi oyuncağına ulaşmak ve onunla oynamak isteğidir.

Bu oyuncakların içine dört farklı narkotik madde konulabilir. Çünkü yapılan araştırmalar köpeğin koklama refleksleri esnasında dört adet farklı maddeyi ayırt edebildiğini göstermektedir. Bazı uyuşturucu kaçakçıları köpeklerin koku almayacağını düşünerek uyuşturucu maddeleri benzin, mazot veya değişik farklı kokuların içlerine saklamaktadır. Ancak bu gibi hileler tabi ki işe yaramaz.

Narkotik köpeklerine, narkotik köpek eğitimi sürecinde ve sonrasında koruma veya başka bir özellikte görev verilmez. Çünkü bu köpeklerin sadece narkotik maddeyi bulması ve başka bir durum ile ilgilenmemesi gerekmektedir. Narkotik eğitimleri bu kadar hareketli ve ilgi çekici olmasına rağmen genelde köpekler görevlerini en iyi şekilde yapmaları için çoğunlukla kapalı ortamdadırlar. Köpeğe oyun izni genelde görev sonunda verilmektedir. Eğitmenler de köpeklerle birlikte aynı heyecanı ve isteği paylaşmalıdır. Yani heyecanlı bir şekilde köpeklerle aramaya devam ederek, narkotik maddeyi bulma konusunda yardımcı olmalıdır. Köpeğin maddeyi işaret ettiği esnada ise köpeği motive eden eğitmen yanında taşıdığı topu ya da köpeğin sevdiği oyuncağı köpeğe vererek onu ödüllendirmektedir.

Bu yazı 1225 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

REKLAM
https://www.petyavru.com

Köpek Eğitimi

köpek eğitimi köpek pansiyonu