Köpek Eğitmenleri

Köpek Eğitmenleri

Köpek eğitmeni yalnızca köpeklere komutlar öğreten kişi demek değildir. Köpek eğitmeni köpekleri en iyi anlayan kişidir aynı zamanda. Köpek eğitmenleri ciddi emekler sonucu bu başarıları elde etmişlerdir. Fakat her köpek eğitmeniyim diyen kişinin gerçekten de bu yeteneğe sahip olduğunu düşünmemelisiniz. Köpek eğitmenliği büyük sorumluluklar almayı cesurca göze alan kişidir. Gerçek bir eğitmen köpeklere sabırla ve şefkatle yaklaşabilme kişidir. Bir köpek eğitmeninin köpekler için büyük fedakârlıkları göze aldığını bilmeniz gerekmektedir Köpek eğitmenleri köpeklere yalnızca komutlar öğretmezler onların sıkıntılarına bir omuz olurlar, neşelerine ortak olurlar aynı zamanda.

Köpek eğitmeni olabilmek için öncelikle köpeklerin sorumluluğunu almaya aday olmak gerekir. Bu sürece başladığında geri dönmemeye, dostlarını yalnız bırakmamaya aday kişilerdir. Bu bakımdan köpek sevgisi taşımayan onlara sabredemeyen kişiler asla bu mesleklere yönelmemelidir. Köpek sevgisi “eğitimi alayım da sonra severim nasıl olsa” düşüncesiyle yola çıkılacak bir iş değildir. Bu sevgiyi küçük yaşlardan beri içinde taşıyan ve köpeklerle arasında güçlü bağlar olduğuna inanan kişilerin bu eğitimleri alması gerekmektedir.

  Köpek eğitmenleri öncelikle bu eğitimi veren kurslara katılırlar. Bu kursları tamamlayan öğrenciler branşlara ayrılırlar. Köpek eğitmeni olan kişiler bir branşta hizmet veren kişilerdir. Bunun yanı sıra bir de uzman unvanı alan köpek eğitmenleri vardır. Uzman köpek eğitmenleri üç ya da daha fazla branşa katılmış ve bu branşlarda hizmet vermiş kişilerden oluşur. Bunun yanı sıra kursu yeni bitirmiş eğitmenler de asistan köpek eğitmeni unvanını almaktadırlar. Köpek eğitim merkezlerinde köpek eğitmeni, uzman eğitmenler, köpek idarecileri, köpek gezdiricileri gibi unvana sahip kişiler bulunmaktadır. Bu birbirinden farklı unvana sahip kişilerin alanları ve görevleri ayrıdır. Örneğin köpek barınak sorumluları köpeklerin bulundukları çiftlikler, oteller ve eğitim merkezi gibi yerlerde temizlik ve ilaçlama gibi görevlerle ilgilenen kişilerdir. Bunun yanı sıra köpek gezdiricileri köpeklerin belirli egzersiz ve aktivitelere katılmalarını, buralarda enerjilerini atmalarını sağlayabildiği gibi evde beslenen köpeklerin gezdirme ihtiyaçlarını da karşılamaktadır.

Köpek eğitimi göründüğü üzere kolay bir iş değildir. Her biri kendi içerisinde bölümlere ayrılan görevlendirmelere dayanır. Bir köpek eğitmeni bu aşamalardan geçebilir. Stajerlik dönemlerinde yukarıda sayılan görevlendirmeleri yapabilmektedirler. Bunun yanı sıra köpek eğitiminde uzman olmak isteyen kişilerin sayısı azdır. Bu bakımdan daha fazla çalışmayı gerektirir. Köpek eğitmenliğinde uzmanlık derecesine yükselmek için üç ya da daha fazla branşta eğitim görmek gereklidir. Bu da demektir ki köpekler hakkında pek çok şeyi bilmek gerekir Bu bakımdan köpek eğitimcileri sürekli olarak gelişimleri takip edebilmelidir. Köpekler hakkında dünya üzerinde birbirinden farklı bilgiler vardır. Bir köpek eğitmeni bir köpek hakkında diğer bütün görüşleri bilmek, onları uygulamak, gerektiğinde eleştirmek zorundadır. Gelişimleri takip etmeyen bir eğitmen standart eğitimlerin ötesine geçemez. Bu da meslekteki ilerlemesinin önüne geçer. Bu gibi durumların yaşanmaması için köpek eğitmenlerinin köpeklerle ilgili makaleleri okuması seminerlere katılması farklı eğitmenlerden fikir alışverişi yapması gerekmektedir. Kendini bu şekilde eğiten ve geliştiren bir eğitmen köpeklerle arasındaki bağı kuvvetlendirir. Köpekler kendilerini anlayan sahiplerin yanında mutlu ve huzurlu olurlar. Huzurlu köpek uysal ve sosyalleşmiş köpektir. 

Bir köpek eğitimcisi köpeğin sosyalleşmesi konusunda çaba harcamalıdır. Sosyalleşen köpekler insanlarla yakın ilişkiler kurarlar. Saldırganlık eğilimleri olan köpekler doğru eğitimciler sayesinde uysallaşır ve sosyalleşir. Eğitmenler köpekleri eğitirken farklı eğitim yöntemlerini kullanmaktadırlar. Her köpeğin karakterine uygun olan eğitimin verilebilmesi için o eğitmenin alanında uzman olması ve köpek ırklarını çok iyi tanıması gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.