köpek eğitimi

Köpek Koruma Eğitimi Nasıl Verilir

Paylaş
 

Bütün köpekler kendilerine ait olanı koruma güdüsü taşırlar. Bir köpeğin önünden yiyeceğini alacak olursanız hırlayacaktır. Yattığı yere elinizi uzattığınızda bu durumdan hoşlanmadığını bir şekilde bellik edecektir. Köpeklerde benimseme ve sahiplenme duygusu oldukça fazladır. Köpekler,  kaldıkları yeri, sahibini kendi eşyası gibi korur. Onları koruyabilmek için çaba sarf eder. Bu duygu köpeklerde doğuştan vardır ve içgüdüseldir. Bu içgüdü köpekten köpeğe göre çeşitli derecelerde çeşitlilik göstermektedir. Eğitimler bu doğal eğilimin denetim altına alınmasını, gelişmesini ve yönlendirilmesini mümkün kılar.

Bekçi ve koruma köpeklerinin güven kaybı olmaması için eğitimler her zaman köpeğin daha üstün geleceği şekilde yapılmalıdır. Köpek eğitimler sırasında hiçbir zaman dövülmemeli bu nedenle köpeğin üstünlük duygusu sarsılmamalıdır. Temel komutları tam olarak öğrenmemiş itaatsiz köpeklere saldırganlık eğitimi asla verilmemelidir. Bazı köpekler çok sinirli yapıda olabilirler. Bu köpekler çok iyi itaat eğitimi almamışlarsa, saldırganlık eğitimleri vermek çok sakıncalı olabilir. Köpek her şeyden önce dur ”dur, gel, otur” komutlarına itaat etmelidir.

Köpek Koruma Eğitimi Amaçları

1.Köpeğin koruyucu ve saldırgan davranışının güçlendirilmesi

2.Köpeğin saldırganlık davranışının tamamen kontrol alına alınması

3.Köpeğin yabancı kategorisinde ki kişilerle dostluk kurma alışkanlığının giderilmesi

Köpek Koruma Eğitimi Nasıl Verilir 1.Saldırganlık Eğitimi

Her köpeğin saldırganlık güdüleri köpekten köpeğe değişiklik gösterir. Bazı köpekler uysal ve barışçıl karaktere sahiptirler. Bu yapıda köpekler bekçilik görevi için uygun görülmezler. Saldırgan yapılı köpeklere ise saldırganlık eğitimi verildiğinde yabancılara karşı bir canavara dönüşürler. Bu saldırganlık kazandırma eğitimlerinde eğiticinin dışında köpeğe yabancı bir yardımcı kullanılır ve bu eleman köpeği kışkırtacak hareketlerde bulunarak köpeği sinirlendirir ve ara ara bu yardımcı elemanlar değiştirilerek köpeğin sadece bir kişiye değil bütün yabancılara karşı aynı şekilde davranması gerektiği öğretilir. Köpekler tek bir giysiye saldırganlık gösterecek şekilde eğitilmiş olabilirler.

Örneğin cezaevlerinde tutukluların kaçmasını önlemek için yetiştirilmiş bekçi köpekleri, tutukluları giysilerinden tanıyıp saldırgan tavırlar sergilemektedir. Bazı durumlarda bunun tam tersi de olabilir. Yani köpek tek tip giysiye güven duyarken diğerlerini düşman olarak görebilecek şekilde şartlandırılmış da olabilir. Askeri amaçlarda kullanılmak üzere yetiştirilen asker köpekleri bu tip eğitimlerden geçmektedir. Saldırganlık eğitimlerinde bir kışkırtıcı köpeği sinirlendirmeli ve köpek kendisine doğru atıldığında korkup kaçmalıdır. Bu eğitimler bu şekilde tekrarlandıkça köpek yabancı kokusu aldığında sinirli ve düşmanca tavırlar sergiler.

Saldırganlık Eğitiminde İki Önemli Husus Vardır

1.Köpek yabancılara karşı düşmanca tavırlar sergilemelidir

2.Köpek kendini tüm yabancılara ve düşmanlarına karşı güçlü hissetmelidir.

  1. Saldırganlığın Kontrol Altına Alınması

Köpek aldığı eğitimler sayesinde bütün yabancılara karşı saldırgan davranışlar sergileyecektir. Köpek salındığında kuşkulu kişiler karşısında ne yapacağı,  sahibini dinleyip dinlemeyeceği belli değildir. Bu çok sakıncalı bir durumdur. Köpeğin saldırganlık hareketlerinin tamamen sahibinin kontrolü altında olması gerekir. Bu eğitimlerde amaç köpeğin saldırganlık denetimini sağlayabilmektir.

3.Yabancılarla Dost Olmama Eğitimi

Yabancılardan tamamen uzakta sadece eğiten kişinin ilgilendiği köpeklere yaklaşmak biraz cesaret ister. Yine de köpeğe yaklaşıp onu kandırmak isteyenler olabilir. Bunu genelde köpeğe yiyecek vererek yapmaya çalışırlar ama sadece sahibinin verdiği yiyecekleri yiyerek büyümüş bir köpekte bu işe yaramayacaktır. Yine de köpeğin yabancılara tevazu göstermemesi garantilenmek isteniyorsa, bunu yapmak için iki yöntem daha vardır. Eğitici yardımcısı aracılığıyla köpeğin önüne sevdiği yiyeceklerden attırır.

Köpek yemeye başladığında eğitici onu azarlar ve kısa bir zincirle onu bağlayarak cezalandırır. Bu davranış tekrarlandığında köpeğin istenmeyen davranışı yapmadığı gözlemlenir. Köpek istenmeyen davranışı yapmadığında eğitici tarafından sevilir ve ödüllendirilir. Diğer bir yöntemde ise köpeğin etrafında dolaşan yabancı köpeğin önüne bolca acılı bir et atar ve köpek eti yediğinde ağzı acıdan yanar. Bu davranış tekrarlandıkça köpeğin istenmeyen davranışı yapmadığı gözlemlenir.

 

 

Bu yazı 675 kere okundu.
Etiketler:
Köpek Koruma
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

REKLAM
https://www.petyavru.com

Köpek Eğitimi

köpek eğitimi köpek pansiyonu